Европейски карнавали

В различните части на Европа по различно време се провеждат множество карнавали, фестивали на изкуствата и събития, които доставят огромни дози радост, веселие, зрелища и пиршества. И въпреки лятното настроение и предстоящите фестивали, популярни в цял свят и провеждани в Рио де Жанейро, както и маскарадния карнавал във Венеция, избрахме да се насочим към друга европейска точка в Кадис.

Градът Кадис се намира в Испания. Той е търговски център за целия континент и се разполага на малък полуостров наричан още „дядото на Европа“. Всъщност името му идва историята, че е най-стария град в тази част на континента.

Някога Кадис е основан от финикийски заселници, след това е обитаван от картагенци и мавританци, а по-късно в него се заселват римляни. Едва през XVIII в. става земя на испанци. Всъщност именно това многообразие от народи определя града така богат на култура, традиции, история, архитектура и тези фестивали, за които избрахме да поговорим.

Карнавалът в Кадис е известен като пиратски и цензуриран карнавал. Провежда се през февруари месец и представя интересите на градчето от Андалусия.

Карнавалът на Кадис е красиво по вида си събитие, което освен цветен микс от костюми предлага изобилие от хумор, сатира и много фантазия. Преди да стартират шествията в Кадис текат подбори на всякакви музикални и артистични групи, а те от своя страна представят невероятните си изпълнения, в които липсват забранени теми. Реално погледнато и до днес служителите на реда не са много възторжени от факта, че по улиците минават всякакви групи, облечени по желание и рецитиращи, пеещи, разказващи какви ли не небивалици. Но, може би това е и магията на цялата тази празнична обстановка, която завършва всички с пищен бал и много фойерверки.

Зърналите подобно нещо безспорно дълго ще помнят живия лабиринт и веселието на много и различни хора по улиците, а не бива да се забравят и останалите неща, които може да предложи испанския град Кадис.